Nederlandse burgers investeren tot 2020 naar verwachting in totaal € 1 mrd in het lokaal opwekken van duurzame energie.
Daarmee worden burgers een belangrijke factor in de Nederlandse elektriciteitsvoorziening. Dit blijktuit berekeningen die Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) op verzoek van deze krant heeft gemaakt.
Burgercoöperaties
Steeds meer Nederlanders zijn betrokken bij het opwekken van energie, vaak via een burgercoöperatie die lokaal duurzame energie opwekt. Het aantal coöperaties groeit snel en ligt momenteel op bijna 300 in heel Nederland.
De berekeningen van ECN laten zien dat deze trend ook in financiële zin van betekenis is. Met de investeringen dragen burgers ook bij aan het behalen van de doelstelling dat Nederland in 2020 14% van de energie duurzaam opwekt tegen 4% nu.
‘Behalen doelstelling enorme opgave’
Voor het behalen van de totale duurzame doelstelling in 2020 zijn volgens ECN kapitaalinvesteringen van in totaal ‘enkele tientallen miljarden’ nodig, afhankelijk van de vormen van duurzame energie. ‘Het wordt hoe dan ook een enorme opgave voor de kapitaalmarkt’, stelt een woordvoerder. ‘Alle directe inleg van vermogen door burgers is mooi meegenomen.’
Naar verwachting wordt alleen al in zonne-energie € 5 mrd geïnvesteerd, die voor een deel van mkb-ondernemers en burgers afkomstig zal zijn.
Beschikbare vermogen
Volgens Holland Solar, brancheorganisatie voor de zonne-energiesector, verdubbelt de jaarlijkse afzet van panelen al jaren. Dit jaar groeit het beschikbare vermogen met 100 MW, waarvan 85 MW door particuliere initiatieven.