Het Europese Hof van Justitie heeft op 20 juni een uitspraak gedaan waardoor Nederlandse huiseigenaren met zonnepanelen in de meeste gevallen als BTW-ondernemer moeten worden gezien. Het Hof deed deze uitspraak naar aanleiding van een Oostenrijkse particulier, Fuchs, die graag BTW plichtige wilde zijn voor zijn zonnepanelen. Deze zaak is uiteindelijk tot aan het Hof uitgeprocedeerd. Maar belangrijker: wat zijn de complicaties en misschien ook kansen die deze uitspraak met zich meebrengt voor huiseigenaren met zonnepanelen in Nederland?
In essentie komt de uitspraak neer op het oordeel van het Hof dat energielevering aan het net een “economische activiteit” is. Hierdoor worden huiseigenaren die zonnestroom terugleveren aan het net gezien als energieleveranciers die energie verkopen aan hun energieleverancier.
Wat zijn de complicaties en kansen?
De reden waarom het Hof zich over deze zaak heeft gebogen is omdat meneer Fuchs de BTW wenst terug te krijgen die hij heeft betaald over zijn zonnepanelen. Omdat het Hof meneer Fuchs in het gelijk heeft gesteld, betekent dit dat ook Nederlandse huiseigenaren met zonnepanelen de betaalde BTW over hun zonnepanelen kunnen terugvragen. Hier staat wel tegenover dat er BTW moet worden afgedragen over de elektriciteit die aan het net wordt geleverd. Hiervoor dient een administratie te worden gevoerd van de betaalde en ontvangen BTW.
Maar wanneer je minder dan 1.883 euro per jaar aan BTW hoeft af te dragen kom je in aanmerking voor een afdrachtsvermindering, de zogenaamde kleineondernemersregeling. Als deze wordt toegerekend hoef je geen BTW af te dragen en ben je daarmee ook gevrijwaard van het voeren van een administratie.
Een concreet voorbeeld:
Een huiseigenaar heeft een installatie die 3.000 kWh per jaar opwekt. Hiervan wordt gemiddeld 30% direct verbruikt en gaat de overige 70% het net op. Over de 2.100 kWh die wordt geleverd aan het net moet BTW in rekening worden gebracht. Uitgaande van een kostprijs van 6,5 cent per kWh moet er over een bedrag van (2100*0,065) 136,50 euro 21% BTW worden betaald. Over een heel jaar moet er dus afgerond 29 euro BTW worden afgedragen aan de fiscus. Dit valt ruim onder de grens van de kleineondernemersregeling waardoor er geen BTW hoeft te worden afgedragen. Aan de andere kant mag de BTW die is betaald voor de installatie wel worden teruggevraagd.
Kortom: per saldo gaan huiseigenaren met zonnepanelen er waarschijnlijk op vooruit omdat zij enerzijds de betaalde BTW over hun zonnepanelen terug krijgen en anderzijds de af te dragen BTW mogen houden.
Op het eerste gezicht lijkt dit dus een gunstige ontwikkeling, toch blijven er volop vragen. In hoeverre is dit met terugwerkende kracht mogelijk en hoe wordt deze Europese uitspraak straks geïmplementeerd in Nederland? Met name de laatste vraag is lastig aangezien de Oostenrijkse situatie niet overeen komt met de situatie hier in Nederland. Volgens de Energy News Alert van Loyens & Loeff, “is de verhouding tussen de hoeveelheid zelf opgewekte elektriciteit en de hoeveelheid verbruikte elektriciteit niet relevant: de levering van de elektriciteit aan het net moet worden losgekoppeld van de afname van elektriciteit voor de particulier.”
Voor de Oostenrijkse situatie is dit minder complex omdat huiseigenaren in Oostenrijk twee meters hebben. Een productiemeter waar de opgewekte zonnestroom wordt ingevoerd in het net en een verbruiksmeter die aangeeft hoeveel elektriciteit er is onttrokken van het net. In Oostenrijk is dus geen sprake van salderen maar van twéé verschillende contracten. In Nederland daarentegen produceer je zelf zonnestroom waarvan een deel direct voor rekening komt van eigen consumptie en het restant wordt geëxporteerd naar het net. In Nederland reken en saldeer je daarom alleen af over het verschil tussen opwekken en zelfverbruik. De vertaling van de uitspraak naar de verschillende lidstaten is daarom nog verre van zeker.
Een ding is zeker, als de fiscus geen regeling treft heeft het een extra dagtaak aan het controleren van de BTW aangiftes van tienduizenden nieuwe “ondernemers”. Krijgen we, ondanks een ontbrekende lange termijn visie in Nederland, misschien toch nog extra werkgelegenheid als gevolg van de ontwikkeling van duurzame energie!
Met dank aan Wij krijgen Kippen