Ruim helft kinderen wil graag zonnepanelen
Ruim de helft van de kinderen tussen de acht en twaalf jaar wil graag zonnepanelen op het dak. Meisjes vinden vaker dan jongens dat zonnepanelen goed zijn voor het milieu, namelijk in respectievelijk 76 procent en 65 procent van de gevallen. Dat blijkt uit de Energiemonitor van Eneco.
18 procent van de jongens wil zonnepanelen omdat ze cool zijn, terwijl dat voor slechts 9 procent van de meisjes van belang is.
Iets meer dan de helft van de jongens is niet bereid zakgeld in te leveren in ruil voor meer duurzame energie. Van de meisjes ziet 44 procent dat niet zitten. In totaal 26 procent zegt “misschien” wel een deel van het zakgeld in te willen leveren voor dit doel.
Vier op de tien kinderen hebben zelf al eens een poging gewaagd om minder energie te gebruiken, door bijvoorbeeld korter te douchen, lichten uit te doen en de wc korter door te spoelen.
Het onderzoek is gehouden onder 810 kinderen tussen de 8 en 12 jaar.
NASA: schokkend filmpje over CO2 uitstoot
De NASA Goddard Space Flight Center heeft met een supercomputer de vervuiling van de atmosfeer met CO2 in beeld gebracht; een vol jaar samengeperst in 3 minuten.
De video laat zien waar en wanneer de CO2 emissie het grootst is en hoe deze zich verspreidt over de gehele aarde. Ook is te zien hoe in de zomer op het noordelijk halfrond de opname van CO2 door planten de uitstoot verminderd. Tegelijk laat de video de gevolgen zien van bosbranden in Australië en Afrika.
Als het filmpje niet werkt klik dan hier.
Uitstoot groeit onverminderd
Het bericht en de video is te bekijken op de website newrepublic.com. De data voor de video stamt uit 2006. maar volgens de website is sindsdien de uitstoot van CO2 alleen maar toegenomen, met als twijfelachtig historisch record een gemiddelde van 400 ppm gedurende drie maanden op rij, gemeten op Hawaii. Hier worden CO2 niveau’s het langst gemeten, al sinds 1950.
In Nederland is de CO2 uitstoot door de gebouwde omgeving groter dan menigeen denkt; niet auto’s, vliegtuigen of industrie, maar juist gebouwen dragen in totaliteit het meeste bij aan de CO2 uitstoot. Ditzelfde geldt overigens voor het energieverbruik.
Trina grootste producent ter wereld
Sinds oktober 2014 is Trina Solar officieel is de grootste fabrikant van zonnepanelen ter wereld en absoluut een van de marktleiders in Europa. Deze Chinese reus heeft een jaarlijkse productiecapaciteit van maar liefst 2.4 GW.
Het bedrijf is opgericht in 1997 en is sinds 2006 beursgenoteerd in New York. Het is daarmee een van de oudste zonnepanelen fabrikanten én het is ook financieel de meest gezonde. In een rapport van Barclays Bank werd Trina Solar dan ook aangewezen als de meest waarschijnlijke partij om bij de consolidatieslag in de solar markt als winnaar uit de bus te komen.
Trina Solar heeft het grootste deel van de productieketen in eigen hand, van Ingot, wafer, cel tot en met zonnepaneel. Ze heeft dus daarmee ook het hele kwaliteitstraject onder eigen controle en de producten worden in alle stadia rigoureus getest. Het eindproduct heeft naast de gebruikelijke TUV en MCS certificaten ook test-certificaten voor ammonia, zoutspray, PID en sandblast.
Trina Solar is het paneel van keuze voor veel grote spelers in de Europese markt omdat het naast de zekerheid van een sterk bedrijf ook hoge opbrengsten genereert. Door de hoge eisen aan alle componenten maar ook een sublieme temperatuurscoëfficiënt en fill factor levert het hoge prestaties. Ook in de simulatiesoftware van onder andere PVSyst is dit duidelijk zichtbaar.
Tenslotte is Trina Solar ook een van de meest maatschappelijk verantwoorde ondernemingen in onze sector. Zo werd ze in 2013 bovenaan geplaatst op de Silicon Valley Toxics Coalation Scorecard (SVTC 2013) als schoonste en meest verantwoorde producent. Ver boven onder andere Canadian Solar en JA Solar.
Naast mono-kristallijn Trina Full Black 260 Wp hebben we ook de Trina High Performance 270 Wp in het assortiment.
Echte groen of sjoemel stroom?
Twee miljoen huishoudens die betalen voor groene stroom, krijgen dit niet. Dat zegt Stichting HIER Klimaatbureau. Windmolens, zonnepanelen, biomassa: onze energievoorziening wordt steeds groener. Energiemaatschappijen adverteren daar graag mee, maar is die stroom wel echt groen? Nee, zeg Hier Klimaatbureau. Veel energiemaatschappijen bieden waterkrachtenergie uit Noorwegen aan. Die wordt door de leveranciers verkocht als groen, maar is het niet.
“Stroom die ‘vergroend’ wordt met certificaten uit het buitenland is geen echt groene stroom. Er komt praktisch geen groene stroom uit Noorse waterkrachtcentrales naar Nederland”, zegt Sible Schone van HIER. Er zijn ruim 3,5 miljoen huishoudens die groene stroom afnemen. Daarvan is maar een derde echt groen. De overige twee miljoen huishoudens krijgen vooral grijze stroom, afgekocht met Noorse certificaten. De grootste aanbieders die dit doen zijn Eneco met Ecostroom, Oxxio met InControl en de Nederlandse Energie Maatschappij met Beetje Groen.
Certificaten
Eneco zegt dat het nog niet anders kan. “De groene stroom die wij in Nederland opwekken, bijvoorbeeld met windmolenparken, is nog niet genoeg om al die klanten van die groene stroom te voorzien. En dat is de reden dat we ook certificaten kopen in het buitenland van dáár duurzaam opgewekte stroom”, aldus Jeroen Overgoor van Eneco. Twee miljoen Nederlandse huishoudens krijgen van hun leverancier nep-groene stroom.
Groene stroomproducten die wel groen zijn:
- Essent – Groene Stroom
- Essent – Windstroom
- Nuon/Vattenfall – Nuon Groen uit Nederland
- Nuon/ Vattenfall – Nuon Windstroom
- Greenfoot – NL’se Wind
- Greenchoice – 100% Nederlandse wind
- Greenchoice – 100% Nederlands groen
- Greenchoice – Kortingsgarantie
- Eneco – HollandseWind
- Delta – Zeeuwsgroen
- MAIN Energie – MAIN Energie
- Huismerk Energie – 100% lokaal groen
- Qurrent – Groene stroom
- DE Unie – Groene stroom
- Windunie – Winduniestroom
- DGB Energie – Groene stroom
- HVC Energie – Groene elektriciteit
- Nederlandse Energie Maatschappij – Echt groen
- Vandebron – Elektriciteit
- Raedthuys Energie – 100% Pure Energie
Groenestroomproducten die niet groen zijn:
- Eneco – Ecostroom
- Oxxio – InControl
- Nederlandse Energie Maatschappij – Beetje groen
- Nederlandse Energie Maatschappij – Iets groener
- Budget Energie – Groene stroom
- E.On Nederland – Groene stroom
- Electrabel/GDF Suez – groene stroom
- Energiedirect.nl – Waterkracht
- Energiedirect.nl – Windgarantie
- Anode Energie – Groene stroom
- Innova Energie – Innova
- Qwint – Qwint
- SEPA Green – Groene stroom
- Greenchoice – Groenmix
- Fenor – Groene stroom
- WoonEnergie – Groene stroom
Tros Opgelicht
Op 18 november heeft Tros Opgelicht aandacht besteed aan de frauduleuze praktijken van het bedrijf DC Solar. Dit malafide bedrijf is aan de haal gegaan met aanbetalingen zonder de bestelde zonnepanelen te leveren.
Dit soort rotte appels in de branche verpesten het voor iedereen. Ook wij werken met een aanbetaling, maar hebben nog nooit ‘niet geleverd’. Bewijzen hiervan staan zowel bij de testimonials als op dit filmpje met klanten aan het woord.
Mocht u toch extra zekerheid willen hebben dan kunt u uw aanbetaling zeker stellen door deze – tegen geringe vergoeding – over te maken aan het Nationaal Waarborgfonds Aanbetalingen (NWA). Dit is een soort van verzekering waarbij uw aanbetaling pas naar ons wordt overgemaakt als u daarvoor groen licht geeft. In de praktijk is dat nadat de zonnepanelen op het dak zijn geïnstalleerd.
Wij zijn al meer dan een jaar lid van het NWA en bieden dit aan klanten als alternatief voor het rechtstreeks overmaken van de aanbetaling aan SolarPartner. Tot nu toe hebben slechts 2 klanten hier gebruik van gemaakt. Voor ons is belangrijk dat we een alternatief kunnen bieden voor klanten die dit op prijs stellen.
Het NWA is geregistreerd bij De Nederlandse Bank en staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markt (AFM).
Trina Solar breekt opnieuw record
Het Chinese bedrijf Trina Solar heeft het wereldrecord piekvermogen verbroken voor P-type monokristallijne silicium PV modules met zijn hoog-efficiënte Honey Solar module. Het record is onafhankelijk gecertificeerd door TUV Rheinland.
De module is ontwikkeld in Trina Solar’s State Key laboratorium voor PV Wetenschap en Technologie en bestaat uit 60 156mm x 156mm hoog-efficiënte Honey monokristallijne silicium cellen. Het genereert een piekvermogen van 335.2W, en breekt daarmee het voorgaande wereldrecord van 326.3W, dat werd behaald door Trina Solar’s eerste iteratie van de Honey module in april van 2014.
“We zijn erg opgetogen om opnieuw het piekvermogen wereldrecord voor P-type mono-kristallijne silicium PV modules te breken slechts zes maanden nadat we het voor de eerste keer braken. Met ons geavanceerde laboratorium kunnen we voldoen aan onze doelstelling om een innovatieleider in de industrie te zijn” zei Dr. Zhiqiang Feng, CTO van het laboratorium. “Het feit dat we het record twee keer in een half jaargebroken hebben geeft ons vertrouwen in het enorme potentieel van de commercialisering van modules met hogere efficiëntie. Daarmee wordt hoog-efficiënte zonne-energie beschikbaar voor meer huishoudens in de nabije toekomst.
SolarPartners heeft Trina Honey 270 Wp en Trina Honey 260 Full Black in het assortiment.
Naar verwachting wordt in de eerste helft van 2015 de Trina Honey 285 Wp aan het assortiment toegevoegd. Het is nog onbekend wat de prijs hiervan zal zijn.
SolarPartners onderdeel winnende team competitie Zevenbergen
Woningcorporatie Brabantse Waard, Focus Projectontwikkeling en Berlaere Vastgoed hebben een ideeëncompetitie uitgeschreven voor de ontwikkeling van het 16,5 hectare tellende uitbreidingsgebied ‘Hugeman’ aan de rand van het Brabantse dorp Zevenbergen.
Vier stedenbouwkundige bureaus deden mee aan de competitie. VOCUS stelde een multidisciplinair team samen. Dit samenwerkingsverband heet ‘Energie en Gebied’ en bestaat uit Praedium Coöperatie, SolarPartners en VOCUS – zij leverden het winnende plan.
Dit plan is gebaseerd op een duurzaam model, waarbij het gebied wordt ‘gevuld’ met zonnepanelen, een windmolen en een stadsboerderij waar producten worden geteeld voor en door mensen uit de naaste omgeving. Het plan heet ‘Nieuwe Energie voor Hugeman’ en bestaat uit drie componenten: zonne-energie, windenergie en sociale energie. Het team werkt inmiddels aan een haalbaarheidsstudie.
Nederland door 1 GW grens heen.
Deze zomer bereikt Nederland een bijzondere mijlpaal: het opgestelde vermogen aan zonnepanelen passeert de grens van 1 GigaWatt! Dat betekent dat naar hedendaagse maatstaven in Nederland minimaal 4 miljoen zonnepanelen zijn geïnstalleerd – uitgaande van 250 Wp per zonnepaneel. Samen produceren deze 4 miljoen zonnepanelen voldoende elektriciteit om alle bewoners van Rotterdam een jaar lang van stroom te voorzien. En hebben bij elkaar meer vermogen dan een moderne kolencentrale (0,8 GW) zoals aan de Hemweg in Amsterdam West staat.
Internationaal gezien is het overigens niet veel. Duitsland heeft 37 GW, Italie 25 GW, Spanje 4,7 GW en de UK 3,9 GW. Maar we zijn met onze 1 GW op de goede weg!
Is uw dak geschikt voor zonnepanelen? Doe hier de gratis online dakcheck.
Zonatlas ’t Gooi, Utrecht en regio Amersfoort
De Zonatlas breidt telkens verder uit. In juni is de Provincie Noord Holland erbij gekomen. Utrecht en regio Amersfoort doen al langer mee.
De zonatlas geeft inwoners en bedrijven een objectief hulpmiddel om de mogelijkheden voor zonne-energie op hun dak te verkennen. Met de Zonatlas krijgen inwoners en bedrijven snel en zeer betrouwbaar een beeld van de kosten en terugverdientijden van zonnepanelen op hun pand(en).
Om een idee te krijgen hoeveel zonnepanelen op uw dak passen kunt u onze gratis online dakcheck doen.
Financiële kater voor consument met zonnepanelen
Veel consumenten met zonnepanelen op hun dak krijgen bij de jaarafrekening aanzienlijk minder geld terug van hun energiebedrijf dan zij hadden verwacht. Het gaat vooral om klanten van Delta, Electrabel, Energiedirect.nl en de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE), meldt Gaslicht.com.
Volgens de vergelijkingssite hebben deze energiebedrijven een maas in de wet gevonden, waardoor klanten jaarlijks tientallen tot honderden euro’s kunnen mislopen. Zij komen daar vaak pas bij de jaarafrekening achter.
“Wij krijgen veel vragen en klachten van mensen met zonnepanelen die gebruikmaken van dag- en nachtstroom”, zegt oprichter Ben Woldring van Gaslicht.com. Deze consumenten leveren overdag overtollige stroom van hun zonnepanelen aan hun energiebedrijf, maar nemen ’s avonds en ’s nachts juist weer elektriciteit af van hun stroombedrijf.
Ongunstig
Energieleveranciers mogen zelf bepalen hoe zij de stroom van de zonnepanelen verrekenen met deze klanten. „Sommige leveranciers strepen alle opgewekte energie weg tegen alle verbruikte stroom. Maar Delta, Electrabel, Energiedirect.nl en NLE kiezen er voor om het verbruik apart te salderen voor de piek- en dalperiode. Dit is heel ongunstig voor zonnepaneelbezitters”, aldus Woldring.
Volgens hem is de informatie over de wijze van verrekening bovendien niet of heel lastig te vinden op de websites van energiemaatschappijen.
Toezichthouder ACM kan niet ingaan op dit specifieke geval, maar stelt wel dat de informatievoorziening van energiebedrijven een stuk duidelijker moet worden zodat klanten kunnen controleren of aan hun verwachtingen wordt voldaan. „We zijn hierover met de bedrijven in gesprek en verwachten op korte termijn duidelijke verbeteringen te zien”, benadrukt een ACM-woordvoerder.
Geen dief van portemonnee
Huishoudens met zonnepanelen die zich benadeeld voelen, krijgen van Woldring het advies om over te stappen naar een energieaanbieder die de geleverde en afgenomen stroom wel eerlijk afrekent. „Wees geen dief van je portemonnee en ga weg als je niet tevreden bent.”
SolarPartners is reseller van Greenfoot Energy. Bij Greenfoot Energy wordt op de juiste wijze gesaldeerd en loopt u geen risico’s over foutieve c.q. misleidende saldering zoals genoemd in dit artikel.
Energieprijzen te onduidelijk voor consumenten
De concurrentie tussen energiebedrijven wordt bemoeilijkt door onduidelijkheid over stroomprijzen. Consumenten blijven hierdoor onwetend bij dure energiebedrijven zitten.Dat stelt de
Autoriteit Consument en Markt (ACM) in antwoord op vragen van Het Financieele Dagblad. Het moet wezenlijk anders dan nu het geval is, aldus de organisatie over de energiebedrijven tegen de krant. De ACM denkt dat de onduidelijkheden de reden zijn dat niet veel Nederlanders overstappen van energieleverancier.
ACM wil nieuwe regels en afspraken zodat de consumenten het aanbod van hun leverancier eenvoudig kunnen lezen en begrijpen. Er worden hierover gesprekken gevoerd met energiebedrijven. De groothandelprijzen van elektriciteit zijn de afgelopen tijd fors gedaald in Nederland, maar consumenten kunnen er soms niet achter komen of dit ook wordt doorberekend in de prijs die zij betalen.
Kortingen
Volgens Oxxio, dochterbedrijf van Eneco, zou het openbaar maken van de opbouw van het stroomtarief tegen richtlijnen van de ACM ingaan. Essent en Nuon zijn hier wel open over. Ook het stunten met energieprijzen zorgt voor extra onduidelijkheid. Soms worden lage stroomprijzen gecombineerd met hoge vastrechtkosten. Volgens Jeroen Barten van onderzoeksbureau GfK geeft aan dat deze eenmalige kortingen vergelijkingen tussen energieleveranciers moeilijk maken.
Om een goede vergelijking te kunnen maken moet de oude rekening naast de nieuwe worden gelegd. Dan worden de verschillen inzichtelijk. Voor een vrijblijvende offerte of 1:1 vergelijking met uw huidig jaaroverzicht kunt u bellen of ons een email sturen. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
VvE beurs
SolarPartner neemt deel aan de VvE beurs in Amsterdam. De VvE beurs wordt voor het eerst in Amsterdam gehouden en vindt plaats in de Zuiderkerk op donderdag 10 april van 11:00 – 20:00 uur. U hoeft zich niet aan te melden en toegang is gratis.
Op onze stand leggen we aan de hand van enkele voorbeelden uit wat zonnepanelen voor VvE’s kunnen betekenen. U bent van harte welkom om langs te komen.
Meer informatie over de VvE Beurs vindt u hier.