
SunPower breidt garantievoorwaarden uit
Zonnepanelenfabrikant SunPower heeft bekendgemaakt zijn garantievoorwaarden uit te breiden en spreekt van ‘de beste garantievoorwaarden in de zonne-energiesector’.
Met deze garantie waarborgt SunPower naar eigen zeggen energieprestatie en productkwaliteit over een periode van 25 jaar. Het bedrijf garandeert voor het eerste jaar nu een productvermogen van minimaal 98 procent, gevolgd door een maximale jaarlijkse degradatie van 0,25 procent de daaropvolgende 24 jaar. Dit resulteert in 92 procent vermogen na 25 jaar.
SunPower’s ‘Volledige Betrouwbaarheidsgarantie’ is met ingang van 1 juli 2017 van kracht (red. met terugwerkende kracht) en is beschikbaar voor alle klanten met zonnepanelen uit de SunPower E- and X-Series.

Tesla start productie zonnecellen: ‘Jaarcapaciteit van 2 gigawattpiek’
Tesla is in Buffalo gestart met het produceren van zonnecellen voor zijn zonnedakpannen. Tot op heden werden de zonnecellen op kleine schaal gemaakt in Fremont. In Buffalo start nu de massaproductie.
Het een en ander wordt gemeld door Bloomberg. JB Straubel, chief technology officer van Tesla, meldt tegenover het persbureau dat tegen eind 2017 het daadwerkelijke niveau van massaproductie bereikt wordt.
Enkele weken geleden werd bekend dat Tesla in Amerika de eerste pv-installatie met zijn zonnedakpannen gerealiseerd heeft, maar werd wel bekendgemaakt dat de massaproductie vertraging heeft opgelopen.
Tesla startte in Amerika afgelopen mei met het aannemen van orders voor zijn zonnedakpannen. Daarbij werd aangekondigd dat de overzeese verkoop – waaronder in Nederland –in 2018 van start zal gaan. Het product komt in 4 varianten beschikbaar.
Eind oktober kwam het nieuws over het gebouwgeïntegreerd zonne-energieproduct relatief onverwachts, te weten: een zonnedakpan. Meer dan dat de zonnepanelen volledig zijn geïntegreerd in de dakstructuur en er zijn 4 varianten: textured, smooth, tuscan (golvende dakpannen) en slate. In de maand mei werd verder gemeld dat de eerste zonnedakpannen in juni 2017 uitgeleverd en in de Amerikaanse staat Californië geïnstalleerd zouden worden.
Voor de productie in Buffalo wordt samengewerkt met Panasonic. Straubel meldt uiteindelijk in de fabriek 2 gigawattpiek aan zonnecellen per jaar te willen produceren. Dat is hoger dan het oorspronkelijke genoemde volume van 1 gigawattpiek in 2019.
SolarPartners is autorized reseller van de Tesla Powerwall voor ‘t Gooi en omstreken.

Holland Solar start campagne ‘Grote daken vangen veel zon’
Holland Solar gaat in september en oktober op zoek naar geschikte daken waar zonnepanelen op kunnen worden geplaatst. Dit doet zij samen met brancheverenigingen van bedrijven met flinke dakoppervlakken. SolarPartners is lid van de branchevereniging Holland Solar.
De campagne ‘Grote daken vangen veel zon’ bevat een matchmaking-actie die bedrijven met dakoppervlak koppelt aan zonnestroomaanbieders die op kwaliteit zijn getoetst.
Voor zonnepanelen op daken is geen vergunning vereist en met het oog op de tweede SDE+-ronde van 2017 zet Holland Solar samen met de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) dan ook in op dit laaghangend fruit. De SDE+-regeling biedt vanaf half oktober namelijk weer subsidiemogelijkheden voor zonnestroomprojecten.
De matchmaking-actie maakt het bedrijven makkelijk om op korte termijn te beslissen over het leggen van zonnepanelen op hun dak. Er zijn 3 varianten mogelijk: het bedrijf investeert zelf, kiest voor externe financiering of verhuurt zijn dak. Het is de bedoeling om de pilot-actie van dit najaar uit te breiden tot een campagne die in het voorjaar van 2018 duizenden bedrijven bereikt.
Holland Solar roept vertegenwoordigers van een brancheorganisatie of een bedrijf met veel vestigingen op om contact op te nemen.

Zonnepanelen voor sportclubs: 350.000 euro extra subsidie
De subsidieregeling Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties (EDS), die richt zich op de uitrol van onder meer zonnepanelen en led bij sportclubs, heeft 350.000 euro extra budget gekregen.
De subsidieregeling loopt van 2016 tot en met 2020 en er wordt jaarlijks een budget vastgesteld. Op 20 juni is het subsidieplafond onverwachts met 350.000 euro verhoogd. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland laat weten dat dit het gevolg is van terugvorderingen op eerder verstrekte subsidieverleningen, waarbij niet is voldaan aan de subsidieverplichtingen. De al ontvangen aanvragen voor 2017 overschrijden echter het verhoogde subsidieplafond. Nieuwe aanvragen kan men daarom naar verwachting niet honoreren.

Zonne-energie zorgt voor meeste groene banen
8.760 vacatures zijn er in 2016 uitgeschreven die gerelateerd waren aan groene energie, klimaatbescherming en het vergroenen van de economie. Zonne-energie was daarbij lijstaanvoerder.
Uit onderzoek van metabanenzoekmachine Joblift blijkt dat het aantal banen bij bedrijven die streven naar een milieuvriendelijk beleid het afgelopen jaar met gemiddeld 4 procent toenam. Het afgelopen jaar groeide het vacatureaanbod voor groene banen met een maandelijks gemiddelde van 4 procent. Ter vergelijking: de banengroei op de gehele Nederlandse arbeidsmarkt was 2 procent.
In de afgelopen 12 maanden werden er 8.760 vacatures voor groene banen uitgeschreven. Daarvan was het grootste deel afkomstig van bedrijven in de zonne-energie: in deze sector werden 3.262 vacatures uitgeschreven. Dit is meer dan de 1.021 banen die omtrent windenergie gecreëerd werden. Bio-energie en geothermie kunnen volgens Joblift met respectievelijk 577 en 109 vacatures nog geen bronnen van grote werkgelegenheid genoemd worden. Opvallend is dat bedrijven die personeel zoeken in deze laatste 2 sectoren duidelijk meer moeite hebben geschikte sollicitanten te vinden. Stonden vacatures in de zonne-energiesector gemiddeld 15 dagen open, daar stonden vacatures in de bio-energie gemiddeld 27 dagen open. Bedrijven in de geothermische sector hadden het met gemiddeld 32 dagen nog lastiger met het vinden van geschikte krachten.

Nederlandse BIPV-fabrikanten slaan handen ineen

Zonnedaken in Nederland
(bron Solar Magazine)
5 Nederlandse producenten van verschillende in-dak en gevel zonnestroomtechnologie (bipv) zijn een samenwerking aangegaan in het Extase-project.
Het project wordt uitgevoerd met subsidie van de topsector Energie. Het doel van het project is om zonnestroom op esthetische én betaalbare wijze toe te passen in woningen en (bedrijfs)gebouwen op zowel daken als gevels.
Om invulling te kunnen geven aan de toenemende vraag naar kilowattuurgaranties is een uitvoerig meetprogramma voorzien om inzicht te krijgen in de voorspelbaarheid van de opbrengsten. Autarco is betrokken in dit project zodanig dat er kilowattuurgaranties afgegeven kunnen worden op deze prachtige zonnestroomoplossingen. Zo’n prestatiegarantie is volgens de betrokkenen steeds vaker een terechte eis van aannemers en eindgebruikers zoals bijvoorbeeld woningbouwcorporaties en gemeentes. Naast opschaling heeft het project ook het doel om deze zonnestroomtechnologie te demonstreren.
Voor all informatie over Exasun Black Roof indak systeem kijk op de Exasun website.

Tesla Energy Authorized Reseller
SolarPartners is autorized reseller van de Tesla Powerwall voor ’t Gooi en omstreken. De Powerwall is een lithium-ion batterij, die energie opslaat vanuit zonnepanelen of vanaf het stroomnet. Deze energie kan vervolgens later weer worden gebruikt om thuis apparaten, zoals de tv en ijskast, van stroom te voorzien.
Het apparaat is bedoeld voor in huis, dus het moet er wel een beetje goed uitzien. Dit kun je gerust aan Tesla overlaten, want de Powerwall is mooi afgewerkt en heeft vooral aan de buitenkant weinig fratsen. De Powerwall is wel vrij groot. Het apparaat is ruim een meter breed, 1,2 meter hoog en heeft een dikte van 15 centimeter. De Powerwall weegt zo’n 100 kilo.
Inmiddels heeft Tesla de Powerwall 2 op de markt gebracht. De meest gestelde vraag gaat over de prijs: de Powerwall 2 kost € 7.950 incl. BTW en installatie.

SolarPartners wordt Exasun Premium Installateur
Sinds afgelopen maandag is SolarPartners officieel Premium Installateur van Exasun glas-glas modules geworden.
We zijn de 5e installateur in Nederland die dit hoge kwaliteit zonnepaneel in het assortiment mag voeren.
Exasun is de eerste fabrikant ter wereld die de beste celtechnologie – back contact cellen – kan combineren met de beste module technologie – glas-glas.
Met het Nederlandse BLACK GLASS zonnepaneel van 280 Wp haalt u meer uit de zon. Deze hoge efficiency wordt bereikt dankzij onze unieke metal-wrap-through monokristallijn silicium cellen en de zeer lage elektrische weerstand van onze flexfoil technologie.
Daarnaast is de performance ratio (kWh/kWp) hoger. Door een superieure ARC coating op het glas en een betere warmteafdracht aan de lucht is de opbrengst bij lage zon en op heel warme dagen een stuk hoger dan bij een standaard paneel.
Garantie van 30 jaar op de module én performance!
Standaardmodules op basis van glas-folie hebben een kortere levensduur en corresponderende productgaranties. Bij glas-glas modules is dit ruim 30 jaar, hetgeen wordt bevestigd door onderzoeksresultaten van zonnepanelen die in de jaren ’80 zijn geproduceerd. Het Europees Joint Research Centrum in Ispra (It) heeft verschillende typen zonnepanelen op haar dak geïnstalleerd. De opbrengst per paneel is vanaf 1982 jaarlijks bijgehouden. De meeste glas-folie modules begaven het na 10-15 jaar terwijl de glas-glas modules na 32 jaar nog steeds 93% van de oorspronkelijk opbrengst genereerden!
Het BLACK GLASS paneel is het eerste zonnepaneel ter wereld dat innovatieve back-contact technologie (voor hoge efficiency) combineert met een Glas-Glas moduleconstructie (lange levensduur). EXASUN heeft vele duurzaamheidstests uitgevoerd. De uitstekende resultaten hiervan leiden ertoe dat wij 30 jaar product- en opbrengstgarantie kunnen geven.

Verloop 1e openstelling SDE+ 2016
Voor de eerste ronde van de SDE+-regeling 2016 is ruim 8 miljard euro subsidie aangevraagd terwijl slechts 4 miljard euro beschikbaar is. Er is 1.122 megawatt aan subsidie voor zonnepanelen aangevraagd.
De SDE+-voorjaarsronde 2016 was van 22 maart tot en met 28 april 2016 geopend. Tijdens deze SDE+-ronde zijn in totaal 3.354 projecten ingediend voor 8,5 miljard euro. Hoeveel geld er exact voor zonnepanelen aangevraagd is, is niet bekendgemaakt. Voor zonnewarmte zijn 47 subsidieaanvragen gedaan.
De aanvragen worden op dit moment zorgvuldig beoordeeld. Dit proces zal in ieder geval tot in juli lopen. Dat er veel aanvragen zijn binnengekomen betekent volgens minister Kamp ‘dat er ruim voldoende projecten zijn om het budget volledig te beschikken’. De minister zal voor het zomerreces informatie geven over de tweede openstelling en de stand van zaken van de behandeling van de aanvragen.
Er is volgens minister Kamp 2 miljard euro aangevraagd voor met name projecten in de categorieën geothermie en ketels voor vloeibare biomassa. In de tweede fase (red. tot 11 cent per kilowattuur) is het aangevraagd budget opgelopen tot bijna 5 miljard euro, in het bijzonder door enkele aanvragen voor bij- en meestook van biomassa in kolencentrales en mest(co)-vergisting. Bij de overgang naar de derde fase konden projecten tot 13 cent per kilowattuur indienen. In deze fase zijn er veel aanvragen voor zon-pv bijgekomen, het aangevraagd budget kwam hiermee op 7,8 miljard euro. De openstelling van de vierde fase (red. tot 15 cent per kilowattuur) heeft weinig nieuwe aanvragen opgeleverd.
Voor de volledige brief klik hier: kamerbrief-over-verloop-1e-openstelling-sde-2016

EIA: budget investeringsaftrek energiemaatregelen vergroot
Het fiscale voordeel van de investeringsaftrek is vergroot en het beschikbare budget voor EIA en MIA/Vamil is verruimd.
Afnemers die investeren in energiebesparende technieken kunnen een deel van de investering aftrekken van de winstbelasting. Dit fiscale voordeel is voor de EIA vergroot van netto plm. 10 procent naar 14 procent voor 2016. Dit maakt investeren in o.a. energie-efficiënte klimaatinstallaties voor gebouwen, energiezuinige productietechnieken in de industrie, energiebesparing bij vervoer en energieopwekking met zon, biomassa en groen gas interessant.
EIA en MIA/Vamil
De Energie Investeringsaftrek (EIA) is beschikbaar voor ondernemers die belastingplichtig zijn voor de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. De investering moet een bedrijfsmiddel betreffen dat voldoet aan de eisen van de Energielijst en dat minimaal 2500 euro kost. Van de investering komt 58 procent in aanmerking voor aftrek van de fiscale winst (IB of VPB).
Netto komt dit neer op ongeveer 14 procent. De MIA werkt vergelijkbaar en levert een aftrek die op kan lopen tot 36 procent. De Vamil is de vervroegde afschrijving: door zelf het moment van afschrijving (tot 75 procent ineens) te kiezen, kan een maximaal fiscaal voordeel behaald worden.
Energielijst en milieulijst
Voor genoemde regelingen zijn maatregelenlijsten opgesteld die jaarlijks worden herzien. Voor 2016 is de Energielijst voor de EIA en de Milieulijst voor de MIA/Vamil vorige week op 30 december gepubliceerd. Een afnemer die gebruik wil maken van de regeling moet de aanvraag daarvoor tijdig aanvragen en de leverancier die in de offerte al het voordeel van de investeringsaftrek meeneemt, zou de klant daarbij kunnen adviseren.
Voor 2016 is 161 miljoen euro beschikbaar voor de EIA en 137 miljoen voor de MIA/Vamil. In 2014 werd in Nederland voor ruim 3,6 miljard geïnvesteerd, waarbij van deze regelingen gebruik werd gemaakt. Voor 2016 is het beschikbare budget vergroot, dus is een nog hoger investeringsbedrag mogelijk. De Energielijst en Milieulijst zijn samengevoegd in een totaaloverzicht van alle maatregelen die in aanmerking komen.
Meer informatie:
Brochure RVO Energie Investeringsaftrek 2016
Brochure RVO MIA/Vamil 2016

Fiscaal voordeel in 2016 met EIA
Op 30 december is in de Staatscourant de Energielijst 2016 gepubliceerd. De lijst bevat energiebesparende technieken die in aanmerking komen voor Energie Investeringsaftrek (EIA). In 2016 is er wederom fiscaal voordeel. Het aftrekpercentage gaat omhoog van 41,5 procent naar 58 procent. Hierdoor ontstaat er een netto voordeel van ongeveer 14 procent voor EIA aanvragers.
Het budget van de EIA wordt verhoogd van € 106 miljoen in 2015 naar € 161 miljoen in 2016. De EIA is een fiscale regeling van het ministerie van Economische Zaken en biedt bedrijven fiscaal voordeel bij het nemen van energiebesparende maatregelen.
Vier nieuwe technieken
Elk jaar actualiseert RVO.nl de Energielijst op basis van innovaties in de markt en ontwikkelingen op het gebied van normen en keurmerken. Het bedrijfsleven doet zelf ook voorstellen voor aanvullingen op de Energielijst. In 2016 zijn vier nieuwe technieken aan de lijst toegevoegd. Deze technieken; snelloopdeur voor koel- of vriescellen, een besparingssysteem voor klimaatinstallaties, standairco en zonnepanelen op transportmiddelen, staan in de Energielijst 2016 beschreven.
Over de EIA
De EIA is een fiscale stimuleringsregeling gericht op energiebesparing van de ministeries van Economische Zaken en Financiën. De Belastingdienst en RVO.nl voeren de regeling uit. De EIA, sinds 1997, gaat het twintigste jaargang in en levert een belangrijke bijdrage aan de nationale energiedoelstellingen.
Energielijst online beschikbaar
De EIA Energielijst 2016 is op 30 december 2015 gepubliceerd in de Staatscourant en is ook online te vinden op www.rvo.nl/eia.

Energiebelasting 2016
Geschreven door Jan Willem Zwang – Greencrowd
Trendbreuk
In 2016 treedt het nieuwe belastingplan in werking. Een dolk in de rug van het vertrouwen in overheidsbeleid op het gebied van duurzame energie.
Stukje geschiedenis
In 1996 is de energiebelasting ingevoerd als heffing op het gebruik van elektriciteit en gas. Deze belastingmaatregel is destijds ingevoerd als vergroening van het belastingstelsel door de twee paarse kabinetten. Voor wie het niet meer weet: paars was de combi van VVD en PvdA (ook toen al…) en D66. Wie weet wat de kleur van het huidige kabinet is, mag het zeggen maar ik vermoed blauw en wij zitten de volgende ochtend met de kater.
De heffing is budgetneutraal ingevoerd, dat wil zeggen tegelijkertijd met de invoering van de energiebelasting zijn de inkomstenbelastingen met een bedrag gelijk aan de opbrengst van de energiebelasting verlaagd. Het doel van de energiebelasting is een efficiënt gebruik van energie te stimuleren. Tot zover de theorie.
Praktijk
Sinds de introductie van energiebelasting, is deze als volgt ontwikkeld:
In 1996 ontliepen de energiebelasting op gas (€ 0,1452 per m3) en elektriciteit (€ 0,1339 per kWh) elkaar niet veel, ondanks het verschil per energetische inhoud van de twee. In de eerste jaren is er een sterke stijging van de heffingen geweest, vooral op gas. Daarna, in de periode 2001 tot en met 2015, was de stijging wat minder. Henri ter Hofte rekende mij voor dat de gemiddelde jaarlijkse stijging voor gas in die periode 3,4 % was en voor elektriciteit 5,3%. Wanneer we echter naar de periode 1996 tot en met 2015 kijken, is de gemiddelde jaarlijkse groei voor gas 14,5% en voor elektriciteit 12,2%.
Trendbreuk
Inmiddels zijn de tarieven voor 2016 bekend en is er sprake van een trendbreuk. Wat is het geval? Onder het mom van ‘vergroening van het belastingstelsel’ (waar hebben we die eerder gehoord) wordt de energiebelasting op gas fors verhoogd. Sterker nog, de stijging ten opzichte van 2015 is 31,7%! Tegelijkertijd wordt de energiebelasting op elektriciteit verlaagd met 15,8%!
Onvoorstelbare stijgingen en dalingen zal je denken, maar in de beginjaren van de energiebelasting was het nog veel gekker. Sinds 2004 is de jaarlijkse stijging voor gas al twee keer meer dan 11% geweest en in 2009 was de stijging op elektriciteit 49,2%. Er gebeuren dus wel gekkere dingen.
Wat echter niet eerder is gebeurd, is dat er een verlaging is geweest op de energiebelasting. En de vraag is waarom…
Voor- en nadelen
Wat zijn de voordelen van het verhogen van de energiebelasting op gas? Consumenten (want die worden uiteraard getroffen) worden sterk geprikkeld om minder gas te gebruiken door bijvoorbeeld te isoleren, een zonnecollector te plaatsen en eventueel warmteterugwinning te gaan realiseren, bijvoorbeeld in de douche. Er zal dus iets minder gas worden gebruikt (het gros van het gasverbruik is industrieel) en er zal misschien een bevinkje minder plaatsvinden in Groningen maar pin me hier niet op vast.
Het nadeel van het verhogen van de energiebelasting op gas is dat mensen veel meer gaan betalen, ook de mensen die in een (sociale) huurwoning zitten en zelf niet zo snel in dure maatregelen zullen (of kunnen) investeren. En wat dacht je van de mensen die niet eens gas gebruiken maar zijn aangesloten op een warmtenet? De ACM bepaalt ieder jaar het maximale GJ-tarief voor warmte en dit is bijna volledig gebaseerd op de prijs voor gas INCLUSIEF de energiebelasting op gas. De gebonden warmteklant is dus flink in de aap gelogeerd wanneer de ACM hier in de nieuwe tariefstelling geen rekening mee houdt.
Wat zijn de voordelen van het verlagen van de energiebelasting op elektriciteit? Iedereen gaat minder betalen en men houdt dus meer geld over. Dat is mooi want dat stroomt één-op-één de economie in. De prijsvechters in de energiemarkt zullen de verlaging aangrijpen door om het hardst te roepen: ‘Wij slopen de crisis. Nu nog goedkoper. Ik zeg doen!’.
Het nadeel van het verlagen van de energiebelasting op elektriciteit is dan men minder wordt geprikkeld om minder elektriciteit te gebruiken. Het staat dan ook volledig haaks op de intentie van de energiebelasting om efficiënt met energie om te gaan.
Nog een nadeel van het verlagen van de energiebelasting op elektriciteit is dat veel mensen die net zonnepanelen hebben aangeschaft meteen een flinke kater oplopen. Zelf produceer ik gemiddeld zo’n 3.220 kWh per jaar met mijn zonnepanelen en het verlagen van de energiebelasting levert mij bijna € 74,- per jaar minder op en over de levensduur van 25 jaar zelfs ruim € 1.800,-. En dit terwijl mijn (en niet alleen die) zonnepanelenverkoper toch echt heeft geroepen dat de energieprijzen volgens het CBS de afgelopen jaren met wel 11% per jaar zijn gestegen en dat de elektriciteitsprijs misschien wel een keer kan dalen (…) maar dat de energiebelasting GEGARANDEERD blijft stijgen. Want belastingen gaan alleen maar omhoog…. Misschien wordt het nu dan echt een keer tijd dat de ACM hier eens op ingrijpt.
Investeringsklimaat
De verlaging van de energiebelasting op elektriciteit heeft nog een ander, vervelend effect. Jarenlang is gelobbyd voor het ‘kropje sla’-model voor investeringen in duurzame-energie. De aanpassingen aan de Regeling Verlaagd Tarief (ook wel bekend als de postcoderoosregeling) voor 2016 zorgen er voor dat we nu eindelijk op dat gewenste niveau zijn gekomen. De verlaging van de energiebelasting legt echter een bom onder het vertrouwen in de overheid en het energiebeleid. Er is al aangekondigd dat het salderen van zonne-energie wordt aangepast en ondanks het feit dat er officieel pas in 2017 wordt geëvalueerd, wordt er allang gerekend aan en gesproken over de te nemen aanpassingen. Sterker nog, de op dit moment verwachte contouren voor de aanpassingen in 2020 worden door sommige ambtenaren al publiekelijk gedeeld.
Mijn enthousiasme voor de postcoderoos is door de verlaging van de energiebelasting op elektriciteit helaas toch weer getemperd. Want wie zegt mij dat de energiebelasting op elektriciteit in 2017 niet weer wordt verlaagd. En in 2018. 2019… Wat blijft er dan nog over van die volledige vrijstelling? Hoe snel zitten we op of zelfs onder het niveau van de huidige 7,5 cent per kWh?
Ik ben geneigd te denken: het zal zo’n vaart wel niet lopen. Aan de andere kant: we hebben inmiddels bijna 300.000 huishoudens met zonnepanelen in Nederland en tot op de dag van vandaag heb ik, op experts als Peter Segaar van PolderPV na, nog niemand met zonnepanelen horen zeggen: “Goh, dat is toch wel balen van die verlaging op de energiebelasting, daardoor mis ik 16% van mijn inkomsten”.
Als ik dan de brief van Hans Grunfeld van VEMW vanochtend in het FD lees waarin hij stelt dat het sluiten van de kolencentrales louter duur symboolbeleid is, weet ik wel dat de fossiele lobby vele malen sterker is dan de duurzame lobby. Want wee o wee wanneer de fossiele, buitenlandse energiebedrijven een strobreed in de weg wordt gelegd. Dan gaan partijen als VEMW en VNO-NCW vol in het geweer.
Wij, ik schaar mezelf voor het gemak onder de duurzamen, hebben iconen als Jan Rotmans en Marjan Minnesma maar ook hen heb ik hier nog niets over horen zeggen. Misschien heb ik dat gemist maar dan moeten ze misschien dezelfde roeptoeter gebruiken als Hans Grunfeld, dan hoor ik het ook.
Signaal
Kortom: de verlaging van de energiebelasting op elektriciteit is een slecht signaal. Mensen worden minder geprikkeld om minder elektriciteit te gebruiken. Mensen met zonnepanelen worden gedupeerd. Het wordt financieel minder interessant om in zonnepanelen op je eigen dak te investeren. Het wordt risicovoller om op basis van de Regeling Verlaagd Tarief in zonnepanelen op daken van anderen te investeren. Er is een knauw in het vertrouwen in het ad hoc energiebeleid waardoor het investeringsklimaat voor duurzame energie verslechtert.
Nawoord
Het argument dat mensen nu vooral gestimuleerd worden om warmtepompen aan te schaffen (vermijden gas, warmte opwekken met elektriciteit) is waar maar gaat slechts voor een hele kleine groep mensen op. Mochten we in de situatie komen dat er over een aantal jaar ook zo’n 300.000 huishoudens warmtepompen hebben, dan zal er ongetwijfeld een lobby gestart zijn zodat mensen die zelf geen warmtepomp kunnen plaatsen toch mee kunnen profiteren van een warmtepomp in de bodem van een ander. En krijgen die dan weer een vrijstelling op de energiebelasting van hun gas? Zal wel niet he…