Het aandeel groene energie in het totale Nederlandse energieverbruik is in 2012 slechts marginaal toegenomen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt in een jaarlijkse rapportage dat vorig jaar 4,4% van het totale energieverbruik duurzaam is opgewekt. In 2011 was het 4,3%.
Om de vergroening van de Nederlandse energievoorziening te versnellen is deze week een nationaal energieakkoord gesloten. Daarin is onder meer afgesproken dat de komende jaren veel windmolens worden geplaatst op land en op zee. Vijf kolencentrales gaan dicht en er wordt fors ingezet op energiebesparing.
100% meer zon
Vorig jaar is wel fors meer zonne-energie opgewekt. Het gaat om ruim een verdubbeling. Dat komt doordat de prijs van zonnepanelen de afgelopen twee jaar is gekelderd dankzij Chinese massaproductie. Op het totale energieverbruik is zonne-energie nog altijd te verwaarlozen: 0,04% (1% van alle groene energie).
De meeste groene energie wordt in Nederland opgewekt met biomassa (70%) en wind (bijna 20%).
Klimaatdoelen
Het huidige kabinet heeft in het regeerakkoord afgesproken om te streven naar 16% in 2020. In het energieakkoord is 16% opgeschoven naar 2023 en is afgesproken om in 2020 uit te komen op wat in Europa eerder is afgesproken: 14%.
(bron: Financieel Dagblad)